23 d’oct. 2010

La creació del Grup de Recreació, Reconstrucció i Divulgació Històrica Romana "Barcino Oriens"


La creació del Grup de Recreació, Reconstrucció i
Divulgació Històrica Romana
Barcino Oriens




El projecte consisteix en la creació d’un grup de recreació, reconstrucció i divulgació Històrica Romana com els que ja existeixen a Badalona i, sobretot, a Tarragona, així com a la resta de l’Estat Espanyol i a França, Itàlia, Anglaterra, etc, i encara no havia nascut, fins ara, a Barcelona.

L’objectiu primer és vetllar per la difusió de la Cultura clàssica com a eina de reconeixement de les nostres arrels i orígens així com a base per consolidar els estudis que els alumnes i professors i altres membres vinculats al grup anem fent al voltant del món clàssic de l’antiga Roma i del Llatí.

La idea de la creació del grup de recreació i reconstrucció neix de la base d’incloure dins la matèria de Llatí i Cultura Clàssica de Batxillerat un fet que atrau molt els alumnes i els fa comprendre millor la matèria i els seus continguts: el “viure, sentir i tocar” allò que estudiem i que fa 21 segles existia i ara ho podem reviure in situ i així comprendre-ho i entendre-ho millor.

D’aquesta manera, els destinataris del projecte són, primerament, els alumnes de 1r i 2n de Batxillerat del curs 2008-2009 de la matèria de Llatí de l’Escola Joan Pelegrí, però una vegada coneguda la seva existència s’ha anat obrint a tot l’alumnat de Batxillerat, sigui quina sigui la seva Modalitat, i a alguns d’ESO que se senten atrets per la matèria optativa de Llatí i, de retruc, a tot el professorat i als membres i personal  de la Fundació Cultural Hostafrancs que tinguin interès pel món romà.


Membres del Grup immersos en l’elaboració de les parets del Triclinium

El projecte ha utilitzat els recursos humans que aporten tots els seus membres amb la seva feina i aconsegueixen la creació del material que necessita el grup per a la recreació i reconstrucció de les escenes de vida quotidiana, en el nostre cas, de l’antiga roma.

La metodologia que hem anat utilitzant ha estat la seqüenciació de reunions cada quinze dies on s’explicaven els paràmetres de desenvolupament del grup i com s’havien d’anar portant a terme les idees per aconseguir la cohesió i unitat necessàries. Per altra banda, presentar a les diferents institucions el projecte per tal de proposar la nostra col·laboració i poder concertar, si era el cas, possibilitats d’actuació.

L’avaluació del projecte ha estat certament positiva, ja que els comentaris i opinions que ens han arribat són força encoratjadors i ens animen a continuar. Aquí en teniu una mostra:

1.- Benvolguts,
M'adreço a vosaltres per donar-vos l'enhorabona per la magnífica recreació d'un convivium romà que ens veu representar ahir al Museu Arqueològic de Catalunya. Realment veu demostrar un gran rigor, no tan sols en la documentació sinó en la pròpia interpretació i posada en escena (esteu fets uns artistes!!). A més la cohesió amb el discurs del Dr.Principal no va tenir fissures.
Des de la fundació Alícia, on tenim certa expertesa en el tema de la cuina històrica, us encoratgem a seguir amb aquesta iniciativa ja que veu deixar astorada molta gent, i hi havia molt de ferro ahir al MAC.
Felicitats de nou i seguiu així!!


Barcino Oriens al Museu D'Arqueologia de Catalunya després de la recreació del Conuiuium romanum el 15 de maig de 2011
2.- Benvolguts, Benvolgudes,
Us envio aquest missatge per fer-vos avinent la meva satisfacció després d'haver assistit a la conferència del doctor Principal i a la vostra recreació d'un convivium romà. M'agradaria remarcar el nivell de responsabilitat i d'exigència que vau saber transmetre al llarg de tota la representació. És un plaer veure alumnes majoritàriament de batxillerat d'esmerçar una dosi tan alta de rigor i de seriositat en un projecte de tanta responsabilitat com aquest. No éreu a l'escola, no, éreu al Museu Arqueològic de Barcelona davant d'especialistes importants en la matèria. A més a més, la fidelitat històrica, tant en el resseguit teòric, com en el muntatge -vestuari, decorats...- estan fora de qualsevol discussió. És ben evident que darrere de tot plegat hi ha moltes i moltes hores de feina. Només cal que seguiu amb l'empenta amb què heu començat i amb la complicitat que s'hi traspuava en tot moment. És un projecte digne d'elogi que ha de continuar. Llarga vida a Barcino Oriens!

3.- Us felicito, vaig anar al Museu d'arqueologia i em va agradar molt la vostra representació del banquet romà, però vaig haver de marxar abans d'hora i voldria saber si el tornareu a fer o si el teniu filmat i el puc veure.
Sóc professora de llatí d'un institut de Castellar del Vallès i veure del que sou capaços és molt gratificant.

4.- Em va encantar... felicitats!:)

5.- Espectacular la representación de ayer jueves en el Museo! Muchas felicitaciones a todos! se ha visto el esfuerzo y el cariño que ponéis en ello en cada momento!!!



Moment de la recreació del Conuiuium Romanum al Museu D’Arqueologia de Catalunya
6.-  La tarda del  8 d’abril, al Museu Arqueològic de Catalunya, va ser una tarda màgica. El grup de reconstrucció i divulgació històrica, Barcino Oriens, ens va transportar al temps de la Roma antiga. Vam poder veure i sentir com es desenvolupava un sopar romà amb tot els detalls que un es pugui imaginar: esclaus  i senadors, pintures, música, atuells... i cal remarcar especialment la magnífica representació de cadascun dels personatges, que entraven i sortien amb la  naturalitat  de la vida quotidiana:  eren romans!
Felicito el grup, i els encoratjo a seguir endavant amb la mateixa il·lusió que van demostrar aquell  dia.

D’altra banda, ja tenim concertada una propera actuació al Museu d’Arqueologia de Catalunya per a la Nit dels Museus del 2011 i tenim previst participar com a grup organitzador de les primeres Jornades Romanes de Barcelona, “Barcino Colonia Romae”, que es portaran a terme el proper juny de 2011.

Podem concloure que la posada en marxa del projecte ha estat molt positiva i reconfortant, sobretot en comprovar el reconeixement que ha tingut allà on ha estat presentat, entre d’altres llocs, al Museu d’Arqueologia, on hem col·laborat en el Cicle de Conferencies Cicerone fent la recreació del “Conuiuium romanum” i a les IV Jornades de Didàctica de les Llengües Clàssiques del Col·legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya on ha estat presentat com a interessant experiència didàctica per a la difusió de la Llengua Llatina i la Cultura Clàssica. A partir d’aquí, ens han demanat un article per a la seva revista “Agenda” per a presentar-ho a tots els seus col·legiats. I, per últim, la confiança que atorga haver obtingut el premi Didascàlia de la Revista Àuriga.


Per altra banda, el grup és un projecte a mig i llarg termini, ja que va iniciar la seva gestació el 2008 i anat consolidant-se fins a la nostra primera recreació històrica romana, que ha estat el 2010, al Museu d’Arqueologia. Perquè el fonament i l’objectiu final del projecte és perdurar en el temps i procurar que acabi convertint-se en un grup estable, al qual es vagin incorporant nous membres a partir de la base de la matèria de Llatí i Cultura Clàssica que s’imparteix a l’Escola, però que també tingui cabuda per a tots aquells que estiguin interessats en la difusió i aprenentatge de la Cultura Clàssica romana.

I, també, es voldria convertir en una futura empresa de serveis culturals basats en la recreació i reconstrucció històrica (seguint l’exemple d’altres empreses com Nemesis a Tarragona o ACTA a Beucaire, a  la Provença francesa, o Ars Dimicandi a Bergamo, Itàlia, entre d’altres que ja existeixen)  i que, d’aquesta manera,  una bona part dels seus membres, si no tots, poguessin viure i treballar per guanyar-se la vida amb la feina que s’hi desenvolupa o, si més no, que es convertís en una feina complementària a la que ja es pugui tenir o que ajudi a pagar els estudis dels futurs universitaris o estudiants de Cicles Formatius. 

Per això Barcino Oriens és una nova “Barcelona que neix” per perdurar en el temps i recordar a tothom que la Cultura Clàssica és un fet important per al desenvolupament de l’ésser humà i la seva realització en el món actual.

Barcino Oriens
www.barcinooriens.cat/   info@barcinooriens.cat   rllop@joanpelegri.cat                                                                                  


Ricard Llop Altés
Director de Barcino Oriens Grup de Recreació i Reconstrucció Històrica Romana de la Fundació Cultural Hostafrancs.
Professor de Llatí i Cultura Clàssica de l’Escola Joan Pelegrí.

Membre de la Junta de l’Associació de Comerciants Creu Coberta.