20 de juny 2011

"Conuiuium Romanum": Recreació i Reconstrucció Històrica d'un Banquet Romà càrrec de "Barcino Oriens"


Conuiuium Romanum
Recreació i Reconstrucció Històrica d'un Banquet Romà
a càrrec de Barcino Oriens 
al Museu d’Arqueologia de Catalunya i 

   Dels contactes amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya en neix la nostra primera “recreació / reconstrucció  històrica” seriosa, amb compromís i data de representació, 8 d'abril de 2010, dins del cicle de conferències Cicerone: el Conuiuim Romanum

•       S’inicia tot el desplegament per a la recreació del Conuiuium:
•       sempre tenint com a marc de referència els grups de Tarraco: Projecte Fènix, Thaleia,...
•       el guió de treball recolza en la conferència del Dr. Principal però tenim llibertat per afegir o treure coses.
•  Iniciem la creació de l’escenografia, el guió, el material de reconstrucció, musica, ... 
•   Un paràmetre marca tot el que anem fent: no tenim gaire suport econòmic per tant haurem de posar en marxa la imaginació i el reciclatge.

•       Desenvolupament del Projecte “Conuiuium Romanum”:
•     S’inicia a finals de setembre de 2009
•     Anem reunint-nos cada setmana o 15 dies depenent de les possibilitats de trobada de la majoria dels membres, exàmens... I anem recopilant la informació i les necessitats que veiem que tindrem, material que necessitarem,...
•     Tenim una entrevista amb el Dr. Jordi Principal i ultimem els detalls de la conferència i la posada en escena.
•    Repartim papers i fem una espècie de “lectura” dramatitzada  del que serà el possible guió.
•     Anem la comissió d’escenografia i material al MAC per veure on farem la recreació i fem el disseny de com serà el Tricliniumon posarem les parets, per on entrarem i sortirem, com serà ladecoració,...Una primera aproximació...

•    principis de desembre anem a comprar material de construcció escenogràfica, pintures,... segons els dissenys que hem anat definint.

•       Decidim posar-nos a construir per les vacances de Nadal de 2009:

  •     el 23 de desembre iniciem l’aventura
  •    i durant les vacances ens trobem 3 vegades i així cada vegada amb  més regularitat.
  •    I encara ens queden unes quantes reunions  ja que falten 3 setmanes per la posada en escena.  
  •    És il·lustratiu veure unes imatges del procés de creació.
  •    També fem ús del “reciclatge” per a la nostra creació ja que a casa tenim gran quantitat d’objectes que són d’origen romà o fet amb tècniques romanes o de reconstrucció històrica.
  •    De la mateixa manera utilitzem els TR de cursos anteriors:
                    *  la lira







        


     *  La catapulta scorpio 





§ 

         *  Utilitzem tot el material que hem anat recopilant durant els anys  passats de Cultura Clàssica, si és necessari
•       Gladius
•       Caligae
•       Papirus
•       Tabellae ceratae 
...

•  8 d’abril de 2010: posada en escena de la nostra Recreació del “Conuiuium romanum”.
•  El resultat és molt encoratjador de públic, més de 150 persones hi assiteixen, i els comentaris són molt afalagadors. A continuació en podeu llegir una mostra:


1.- Benvolguts,
M'adreço a vosaltres per donar-vos l'enhorabona per la magnífica recreació d'un convivium romà que ens veu representar ahir al Museu Arqueològic de Catalunya. Realment veu demostrar un gran rigor, no tan sols en la documentació sinó en la pròpia interpretació i posada en escena (esteu fets uns artistes!!). A més la cohesió amb el discurs del Dr.Principal no va tenir fisures.
Des de la fundació Alícia, on tenim certa expertesa en el tema de la cuina històrica, us encoratgem a seguir amb aquesta iniciativa ja que veu deixar astorats a molta gent, i hi havia molt de ferro ahir al MAC.
Felicitats de nou i seguiu així!!
Jaume Biarnés
Responsable de cuina del departament de recerca
Fundació Alícia, alimentació i ciència


2.- Benvolguts, Benvolgudes,
Us envio aquest missatge per fer-vos avinent la meva satisfacció després d'haver assistit a la conferència del doctor Principal i a la vostra recreació d'un convivium romà. M'agradaria remarcar el nivell de responsabilitat i d'exigència que vau saber transmetre al llarg de tota la representació. És un plaer veure alumnes majoritàriament de batxillerat d'esmerçar una dosi tan alta de rigor i de seriositat en un projecte de tanta responsabilitat com aquest. No éreu a l'escola, no, éreu al Museu Arqueològic de Barcelona davant d'especialistes importants en la matèria. A més a més, la fidelitat històrica, tant en el resseguit teòric, com en el muntatge -vestuari, decorats...- estan fora de qualsevol discussió. És ben evident que darrere de tot plegat hi ha moltes i moltes hores de feina.
Només cal que seguiu amb l'empenta amb què heu començat i amb la complicitat que s'hi traspuava en tot moment. És un projecte digne d'elogi que ha de continuar. Llarga vida a Barcino Oriens!

Aleix Llop

Coordinador D’ESO
Departament de Cultura Clàssica
Escola Sadako


3.- Us felicito, vaig anar al Museu d'arqueologia i em va agradar molt la vostra representació del banquet romà, però vaig haver de marxar abans d'hora i voldria saber si el tornareu a fer o si el teniu filmat i el puc veure.
Sóc professora de llatí d\'un institut de Castellar del Vallès i veure del que sou capaços és molt gratificant.
Anna Gracia Gil


4.- Em va encantar... felicitats!:)
Clàudia Vallés


5.- Espectacular la representación de ayer jueves en el Museo! muchas felicitaciones a todos! se ha visto el esfuerzo y el cariño que ponéis en ello en cada momento!!
Alejandra Álvarez Lubertino


6.-  La tarda del  8 d’abril, al Museu Arqueològic de Catalunya, va ser una tarda màgica. El grup de reconstrucció i divulgació històrica, Barcino Oriens, ens va transportar al temps de la Roma antiga.
Vam poder veure i sentir com es desenvolupava un sopar romà amb tot els detalls que un es pugui  imaginar: esclaus  i senadors, pintures, música, atuells... i cal remarcar especialment la magnífica representació de cadascun dels personatges, que entraven i sortien amb la  naturalitat  de la vida quotidiana:  eren romans!
Felicito al grup, i els encoratjo a seguir endavant amb la mateixa il·lusió que van demostrar aquell  dia.
Antoni  Lladó
Director  de la Fundació  Cultural Hostafrancs

  • Aquest any 2011, havent comprovat la solvència i el bon fer de Barcino Oriens, el Museu d'Arqueologia de Catalunya compta una altra vegada amb la nosaltra col·laboració per a la Nit dels Museus, el 14 de maig de 2011, on tornarem a posar en escena la recreació del nostre Conuiuium tot emmarcant-lo en l’exposició sobre el vidre al llarg de la història que el Museu exhibeix.
        El resultat torna a ser una altra vegada encoratjador i satisfactori. 
        Podeu veure les fotos a l'àlbum de Picasa 
  • I l'última recreació del Conuiuium l'hem portat a terme dins del marc de les Jornades Romanes de Barcelona, les Barcino Colonia Romae, com a esdeveniment que mostra un aspecte de la vida quotidiana d'una domus romana a una ciuat com la Colonia Iulia Augusta Fauentia Paterna Barcino, la nostra Barcelona de fa XXI segles. A les Jornades també s´hi varen poder veure legionaris, venda d'esclaus, combats de Gladiadors, etc.

        
        Podeu veure les fotos a l'àlbum de Picasa 


Ricard Llop Altés
Director de Barcino Oriens Grup de Recreació i Reconstrucció Històrica Romana de la Fundació Cultural Hostafrancs.
Professor de Llatí i Cultura Clàssica de l’Escola Joan Pelegrí.
Membre de la Junta de l’Associació de Comerciants Creu Coberta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada