3 de nov. 2011

Expositio Officia et Tabernae romanorum

Expositio Officia et Tabernae romanorum
Botigues i oficis de l’antiguitat romana als nostres dies



BARCINO·COLONIA·ROMAE
JORNADES ROMANES DE BARCELONA




Fruit de la col·laboració i entesa entre la Fundació Cultural Hostafrancs, el Grup de Recreació i Reconstrucció Històrica Barcino Oriens I l’Associació de Comerciants de la Creu Coberta ha nascut el projecte BARCINO·COLONIA·ROMAE, les JORNADES ROMANES DE BARCELONA.

Les Jornades de Recreació i Divulgació Històrica Romana pretenen difondre el coneixement de la història antiga fent que tothom pugui veure, sentir i tocar els elements essencials que caracteritzen aquest període fonamental de la història de la humanitat, de la nostra història. “Veure” vol dir presentar activitats que ens acostin a la realitat del món antic. “Sentir” significa mostrar cada recreació i reconstrucció històrica de la manera més propera a l'interlocutor perquè desenvolupi l’empatia històrica a bastament. I “Tocar” és fer realitat els objectes, les imatges, les eines, els vestits i altres aspectes diversos de l’antiguitat a fi d’apropar-los a l’espectador.

La Recreació Històrica, doncs, vol donar vida al passat en els nostres dies i d’aquesta manera posar a l’abast de tothom la Història de la Cultura amb una perspectiva tant dinàmica com divertida i amb una forma didàctica i propera, amb l’objectiu de fer seva la màxima llatina del “docere et delectare” (ensenyar i gaudir, ensenyar i fer que qui aprèn es diverteixi, s’ho passi bé, tant o més que aquell qui ensenya).
Agraïm el suport i l’empenta dels patrocinadors i col·laboradors (Tarraco Viva, la Magna Celebratio Baetulonensis, el Grup de Reconstrucció Històrica de Badalona, El Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu de Badalona, El Museu d’Història de Catalunya i l’Escola Joan Pelegrí) que amb la seva confiança faran que aquest esdeveniment perduri en el temps per a tots vosaltres.

Per tal de difondre, interpretar i transmetre el llegat del nostre passat romà i mostrar la seva pervivència als nostres dies, Barcino Oriens va crear per a les Jornades l’ Expositio Officia et Tabernae romanorum. Botigues i oficis de l’antiguitat romana als nostres dies, l’exposició que ara us presentem.

Aquesta us proposa un itinerari a la recerca de tot un seguit d’establiments i oficis que formen part de la nostra vida quotidiana (forns, restaurants, bars, botigues de cistelleria, de superstició i màgia, ferrers, bugaderies,…) que ja existien fa XXI segles a les ciutats romanes com Barcino. Veureu com eren i com creaven els seus productes a l’antiguitat clàssica.

L’exposició consta, en aquest moment, de 23 roll-up: el primer ens introdueix en món del comerç, les botigues i els mercats a l’antiga Roma i a les seves colònies com Barcino, Tarraco o Emporiae;  els 22 següents ens passegen pels carrers de qualsevol ciutat romana en la qual podríem trobar els oficis i els botiguers, els artesans i els tallers que donaven vida i feien bategar l’urbs diàriament: els forns de pa, les carnisseries i xarcuteries, les peixateries i fàbriques de salaó de peix, les joieries, les farmàcies, les perruqueries,  barberies i les botigues de cosmètica,  els bancs, les sabateries, els sastres i les botigues de teixits i robes, les tavernes de vi, les fruiteries, les llibreries, les bugaderies i tintoreries, els ferrers, els restaurants, els bars, els establiments de menjar ràpid, les cistelleries, les botigues d’animals de companyia, els hostals, albergs i hotels, etc.
Cada ofici, botiga o taller està explicat mitjançant un text en català (i la traducció al castellà) que ens aporta la informació necessària per copsar com era a l’antiguitat aquest ofici i ens detalla les seves característiques bàsiques.  A més a més, el text està il·lustrat amb imatges procedents de ciutats i colònies romanes com Pompeia, Herculà, Ostia, etc. Imatges que ens ajuden a comprendre i a copsar la importància del comerç a l’antiguitat i que ha perdurat fins a l’actualitat.

L’exposició pot ser interessant per a segon cicle de primària, per introduir els alumnes en el món dels oficis de tota la vida i intentar descobrir-los coses  que per a ells són molt llunyanes i, així,  intentar despertar-los l’interès per oficis que no s’han de perdre. Pot acompanyar els alumnes de primer cicle d’ESO en el moment en què la matèria de Ciències Socials treballa Grècia i Roma. Pot ser interessant per als alumnes que cursen la matèria optativa de Cultura Clàssica a 3r d’ESO i molt recomanable per als alumnes que cursen l’optativa de Llatí a 4t d’ESO.
I sens dubte, pensem que per a tots els alumnes de Batxillerat la seva utilitat és màxima. Per a alumnes de la matèria de modalitat de Llatí  és  indiscutible ja que tracta un aspecte fonamental de la vida quotidiana a les ciutats que han de treballar: Barcino, Tàrraco, Emporiae, Emèrita Augusta i Ilerda. I per als alumnes que cursen la vessant més econòmica i empresarial els pot donar noves idees per treballar i estudiar. Pot generar temes de recerca i investigació i obrir expectatives de futur  per tractar aspectes econòmics i empresarials que per a molts són desconeguts. Pot ser motivadora per conèixer la tecnologia aplicada a la vida quotidiana o veure com la biologia i la química formen part de fets tant quotidians com rentar la roba i tenyir-la,  fer cremes hidratants per a la pell o quines eren les plantes medicinals i els medicaments que usaven, entre moltes altres coses.


Desitgem que l’exposició us agradi i que en pugueu treure tot el profit.  Si esteu interessats a portar-la al vostre Institut, Centre o Escola,  contacteu amb nosaltres i parlarem de les condicions de préstec. 

Ricard Llop Altés
Director de Barcino Oriens Grup de Recreació i Reconstrucció Històrica Romana de la Fundació Cultural Hostafrancs.
Professor de Llatí i Cultura Clàssica de l’Escola Joan Pelegrí.
Membre de la Junta de l’Associació de Comerciants Creu Coberta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada