21 de juny 2019




Ars Coquendi

Arqueogastronomia


 Recepta

*MULSUM
El mulsum (de vegades denominat posteriorment com clareja o allotja) es tracta d'un vi típic no només de l'època de l'Imperi romà, sinó que també d'èpoques posteriors, particularment entre els Visigots. L'única recepta que es té avui dia per a l'elaboració d'aquest vi condimentat procedeix de Columel·la en la qual el most i la mel fermenten junts.
El mulsum és per tant una beguda alcohòlica de sabor dolç molt similar a la hidromel (que es realitza per contra amb la fermentació tan sols d'aigua i mel). Era costum en l'època oferir aquest vi al començament dels banquets. Se sap que tot i portar mel en la seva composició resultava més assequible que la mel pura, en els temps de l'Imperi romà.

Mulsum (vi de mel amb espècies)
Aquesta recepta suggereix l'ús de la mel per obtenir un sabor més autèntic, però es pot utilitzar qualsevol edulcorant que desitja.
Ja que el vi no es cuina, cal col·locar les les espècies -a remojar- en infusió durant unes 24 hores com a mínim abans de servir. Després d'això, ja està a punt per gaudir.
Intenta utilitzar un bon vi negre de qualitat, preferiblement orgànics.

Ingredients
3 tasses d'aigua tèbia
1 tassa de vi negre
1 branca de canyella sencera
1 nou moscada sencera
1 culleradeta de claus d'olor
4 cullerades de mel crua o un altre edulcorant natural al gust
Rodanxa de taronja o llimona per cada got (opcional)


Realització
Afegir l'aigua, el vi i la mel a un gran contenidor o gerra i Revuelva bé. Si utilitzeu la mel molt espessa és possible que vulgueu escalfar la mel fins aprimar abans d'usar o barrejar el vi, aigua i mel en una liquadora abans de ser transferit al recipient o gerra.
Afegir les espècies per al vi.
Posar el vi a la nevera durant 18 - 24 hores.
Quan estigui llest, retirar les espècies.
És el moment de servir amb una rodanxa opcional de taronja o llimona. Es pot escalfar si vols també.
Els rendiments de prop de 4 tasses.
Pot ser emmagatzemat refrigerat fins a 5 dies.
Nota: Per obtenir una versió sense alcohol, pot utilitzar el vi negre sense alcohol o es pot utilitzar la meva recepta original de l'addició dels ingredients per a una cassola, portar a ebullició, reduir la calor i coure a foc lent cobert durant 30 minuts abans de retirar la espècies.

Mulsum modificat a partir de la versió de Ilaria Gozzini Giacosa imprès en "A Taste of Ancient Rome" (un gust de l'Antiga Roma).

Ingredients
1 ampolla de Pinot Grigio (o un altre vi blanc sec)
1/4 tassa de mel
Barreja d'espècies per Mulsum
munt de pebre
menta
fonoll
coriandre
coriandre


Mulsum de Roses
Ingredients
1 l de vi blanc sec
200 g de mel
extracte de rosa al gust
10 pètals de roses

Realització
Dur a bullir el vi.
Afegir la mel i continuar la cocció durant uns 10 ', remenant de tant en tant.
Descomposició de temperatura i sabor amb l'extracte de roses.

Servir amb pètals de rosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada