Ars Coquendi
Arqueogastronomia
Recepta
*MULSUM
El mulsum (de vegades denominat
posteriorment com clareja o allotja) es tracta d'un vi típic no només de
l'època de l'Imperi romà, sinó que també d'èpoques posteriors, particularment
entre els Visigots. L'única recepta que es té avui dia per a l'elaboració
d'aquest vi condimentat procedeix de Columel·la en la qual el most i la mel
fermenten junts.
El mulsum és per tant una beguda alcohòlica
de sabor dolç molt similar a la hidromel (que es realitza per contra amb la
fermentació tan sols d'aigua i mel). Era costum en l'època oferir aquest vi al
començament dels banquets. Se sap que tot i portar mel en la seva composició
resultava més assequible que la mel pura, en els temps de l'Imperi romà.
Mulsum (vi de mel amb
espècies)
Aquesta recepta
suggereix l'ús de la mel per obtenir un sabor més autèntic, però es pot
utilitzar qualsevol edulcorant que desitja.
Ja que el vi no es
cuina, cal col·locar les les espècies -a remojar- en infusió durant unes 24
hores com a mínim abans de servir. Després d'això, ja està a punt per gaudir.
Intenta utilitzar
un bon vi negre de qualitat, preferiblement orgànics.
Ingredients
3
tasses d'aigua tèbia
1
tassa de vi negre
1
branca de canyella sencera
1
nou moscada sencera
1
culleradeta de claus d'olor
4
cullerades de mel crua o un altre edulcorant natural al gust
Rodanxa
de taronja o llimona per cada got (opcional)
Realització
Afegir l'aigua, el
vi i la mel a un gran contenidor o gerra i Revuelva bé. Si utilitzeu la mel
molt espessa és possible que vulgueu escalfar la mel fins aprimar abans d'usar
o barrejar el vi, aigua i mel en una liquadora abans de ser transferit al
recipient o gerra.
Afegir
les espècies per al vi.
Posar
el vi a la nevera durant 18 - 24 hores.
Quan
estigui llest, retirar les espècies.
És
el moment de servir amb una rodanxa opcional de taronja o llimona. Es pot
escalfar si vols també.
Els
rendiments de prop de 4 tasses.
Pot
ser emmagatzemat refrigerat fins a 5 dies.
Nota:
Per obtenir una versió sense alcohol, pot utilitzar el vi negre sense alcohol o
es pot utilitzar la meva recepta original de l'addició dels ingredients per a
una cassola, portar a ebullició, reduir la calor i coure a foc lent cobert
durant 30 minuts abans de retirar la espècies.
Mulsum modificat a
partir de la versió de Ilaria Gozzini Giacosa imprès en "A Taste of
Ancient Rome" (un gust de l'Antiga Roma).
Ingredients
1
ampolla de Pinot Grigio (o un altre vi blanc sec)
1/4
tassa de mel
Barreja
d'espècies per Mulsum
munt
de pebre
menta
fonoll
coriandre
coriandre
Mulsum de Roses
Ingredients
1
l de vi blanc sec
200
g de mel
extracte
de rosa al gust
10
pètals de roses
Realització
Dur
a bullir el vi.
Afegir
la mel i continuar la cocció durant uns 10 ', remenant de tant en tant.
Descomposició
de temperatura i sabor amb l'extracte de roses.
Servir
amb pètals de rosa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada