*HIDROMEL SEMI-SECA / DOLÇA O AMBROSIA
Hem de tenir en
compte que l’hidromel té una denominació de la quantitat de sucre que conté com
el champagne, mantenint sempre una
relació inversament proporcional de sucre i alcohol, aquests son, de més
alcohol a més dolç: Brut nature, Extra brut, Brut, Extra sec, Sec, Semi-sec i
Dolç o Ambrosia.
Aquesta variant de
l’hidromel si m’ho permeteu és la més agradable al gust (totalment subjectiu),
és molt suau, dolça, i la presència de CO2 acidifica lleugerament la beguda
fent una exquisida combinació.
Nota: La presència de
CO2 (bombolles com si fos una cervesa) és degut a que la fermentació encara no
s’ha tallat i els microorganismes continuen vius i fermentant fructosa. Aquest
fong no és un patogen i, per tant, consumir-ho inclús en grans quantitats no és
perjudicial per la salut humana.
Preparació:
Nota: (totes les
quantitats son expressades en percentatge de massa, l’error relatiu permès en
les medicions és molt elevat, aproximadament del 15% eR[1])
Material:
·
Font de calor
·
Quantitat de mel equivalent al 30% del pes final de la
hidromel que es vol obtenir
·
Aigua, 70% del pes final de la hidromel desitjada
·
Saccharomyces
cerevisiae 1% del pes final (en el cas del agent fermentador no es
massa important el pes donat que es reproduirà i acabarà expandint-se per tot
el fons del recipient, és important que
sigui un llevat viu i no un llevat químic de pastisseria que tècnicament no és
un llevat)
·
Recipient que es pugui escalfar amb el capacitat adequada
pel volum d’hidromel desitjat
·
Embut
·
Alcohol per desinfectar
·
Vàlvula de pressió (explicat posteriorment)
·
Recipient de coll estret i amb tapa per guardar
l’hidromel
Procediment:
·
Escalfar l’aigua fins que arribi a 80/90ºC (just abans
d’ebullició).
·
Afegir la mel i barrejar fins que sigui una dissolució
homogènia, sempre mantenint els 80 o 90 ºC.
·
Aturar la font de calor i deixar refredar la dissolució
fins a 35/45 ºC (evitant al màxim la contaminació microbiana, corrents de vent,
parlar a sobre de la dissolució...)
·
Mentre es refreda es pot aprofitar per desinfectar la
resta d’objectes que d’ara en endavant entraran en contacte amb l’hidromel,
embut, recipient per guardar l’hidromel etc... (especial importància en aquesta
part, ja que un sol microorganisme podria espatllar el producte final).
·
Quan estigui a 45/35 ºC afegir-hi el llevat i remenar
suaument per repartir-lo per tota la barreja
·
Envasar el líquid resultant al recipient destinat per
aquesta tasca
·
Afegir la vàlvula de pressió
Nota: Durant la
fermentació de la fructosa n’hi ha dos subproductes majoritaris, l’etanol i el
CO2 en forma de gas, en un recipient tancat gradualment augmentaria la pressió
d’aquest gas fins que cedís, produint així una violenta alliberació de gas i
trencant el recipient (perillós també pel material i les persones properes) per
tant, necessitem un sistema que permeti evacuar aquest gas residual sense que
entri aire exterior, ja que podria contaminar l’hidromel. N’hi ha moltes
vàlvules, i molt sofisticades, però després de la proba (i generalment fracàs)
de moltes d’elles la millor solució ha sigut un globus inflable foradat amb una
agulla (el forat ha de ser molt molt petit) que encaixi a la boca del recipient
on es realitzi la fermentació.
·
Fermentar durant dues setmanes, en un ambient sec i sense
exposició directa a la llum solar (pot produir el creixement d’algues) a una
temperatura respectuosa amb els microorganismes mesòfils, d’entre 22 i 24 ºC.
Aquesta temperatura pot ser superior o inferior en funció a la resistència del
cep.
·
En aquest transcurs la hidromel està llesta pel consum,
cal tenir en compte que la fermentació continua i cada dia augmenta més de grau
alcohòlic, per evitar això es pot guardar a la nevera, però només atura en part
aquest procés, la única manera d’aturar la fermentació totalment és
esterilitzar l’hidromel amb metabisulfit de sodi, producte tòxic i de difícil
manipulació, evitarem la seva utilització.
CHRISTIAN GAONA ORTIZ DE
LA TABLA
Membre de Barcino Oriens
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada